menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki; białka siekamy. Robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko ze śmietanką jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego posiekane białka i doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W tostownicy przygotowujemy 4 grzanki. Każdą z nich polewamy sosem. Przez sito przecieramy na grzanki żółtka, posypujemy je posiekanym szczypiorkiem. Można też dać na wierzch odrobinę startego drobno oscypka. Podajemy gorące.

ocena:

Grzanki pod beszamelem

składniki

  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 400 ml mleka
  • 125 ml śmietany
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki; białka siekamy. Robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko ze śmietanką jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego posiekane białka i doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W tostownicy przygotowujemy 4 grzanki. Każdą z nich polewamy sosem. Przez sito przecieramy na grzanki żółtka, posypujemy je posiekanym szczypiorkiem. Można też dać na wierzch odrobinę startego drobno oscypka. Podajemy gorące.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję