menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pieczywo kroimy w kromki, z miękkiego pieczywa wykrawamy foremkami ozdobne kromki. Smarujemy je odrobiną masła z czosnkiem, lub śmietana, lub sosami. Nakładamy: pasztet, lub ser topiony, lub rybę wymieszaną ze śmietaną, lub żółty ser, lub cokolwiek innego. Posypujemy ziołami, przyprawami ew. przykrywamy serem. Zapiekamy przez 10-20 minut w gorącym piekarniku. Przybieramy zieleniną, sosami. I wreszcie zajadamy w gronie rodziny lub przyjaciół.

ocena:

Grzanki ze wszystkim, co nam przyjdzie do głowy

składniki

  • podłużna bułka, pieczywo żytnie,
  • graham, bułki, tosty (pieczywo nie musi być świeże)
  • 100 g pasztetu
  • serki topione, ser żółty
  • ryba wędzona
  • śmietana, trochę masła
  • sosy: chrzanowy, majonezowy, musztardowy
  • czosnek, majeranek, tymianek, pietruszka, estragon, mięta, bazylia
  • wszelka zielenina: pomidory, sałata, rzodkiewki, szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pieczywo kroimy w kromki, z miękkiego pieczywa wykrawamy foremkami ozdobne kromki. Smarujemy je odrobiną masła z czosnkiem, lub śmietana, lub sosami. Nakładamy: pasztet, lub ser topiony, lub rybę wymieszaną ze śmietaną, lub żółty ser, lub cokolwiek innego. Posypujemy ziołami, przyprawami ew. przykrywamy serem. Zapiekamy przez 10-20 minut w gorącym piekarniku. Przybieramy zieleniną, sosami. I wreszcie zajadamy w gronie rodziny lub przyjaciół.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję