menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Cebulę, suszone pomidory i morele pokrój w kostkę a szynkę w plastry. Natkę pietruszki posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, a gdy się zeszkli dołóż szynkę, morele, orzechy, suszone pomidory i tymianek. Całość smaż razem około 5 minut. Zawartość patelni wymieszaj z ugotowana wcześniej kaszą, dodaj jajko i dopraw do smaku sola i pieprzem. Indyczkę natrzyj solą oraz pieprzem, nafaszeruj ją przygotowanym wcześniej farszem i zepnij wykałaczką. Indyczkę posmaruj olejem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika. Co kilkanaście minut podlewaj drób wodą lub sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia i piecz 1 godzinę na każdy 1 kg masy mięsa. Jeżeli w trakcie pieczenia mięso się za bardzo przyrumieni, to zmniejsz temperaturę lub zawiń je w folie aluminiową. Sos z pieczenia zlej i dopraw do smaku. Indyczkę pokrój w plastry i podawaj mięso z piersi i z udka. Każdą porcję mięsa polej sosem. Potrawę podawaj z małą marchewką i fasolką szparagową.

ocena:

Indyk pieczony, faszerowany kaszą, orzechami i morelami

składniki

  • 1 indyk
  • 4 woreczki kaszy mazurskiej
  • 70 g moreli suszonych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 100 g szynki wędzonej
  • pół cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tymianku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Cebulę, suszone pomidory i morele pokrój w kostkę a szynkę w plastry. Natkę pietruszki posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, a gdy się zeszkli dołóż szynkę, morele, orzechy, suszone pomidory i tymianek. Całość smaż razem około 5 minut. Zawartość patelni wymieszaj z ugotowana wcześniej kaszą, dodaj jajko i dopraw do smaku sola i pieprzem. Indyczkę natrzyj solą oraz pieprzem, nafaszeruj ją przygotowanym wcześniej farszem i zepnij wykałaczką. Indyczkę posmaruj olejem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika. Co kilkanaście minut podlewaj drób wodą lub sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia i piecz 1 godzinę na każdy 1 kg masy mięsa. Jeżeli w trakcie pieczenia mięso się za bardzo przyrumieni, to zmniejsz temperaturę lub zawiń je w folie aluminiową. Sos z pieczenia zlej i dopraw do smaku. Indyczkę pokrój w plastry i podawaj mięso z piersi i z udka. Każdą porcję mięsa polej sosem. Potrawę podawaj z małą marchewką i fasolką szparagową.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję