menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i złocimy na nim cebulę i imbir, dodajemy posiekany czosnek i mięso. Obsmażamy mieszając, ze wszystkich stron, aż się zarumieni. Mieszamy z makiem sól i pozostałe przyprawy, dosypujemy do mięsa i mieszamy całość jeszcze minutę. Następnie do mięsa dodajemy chili, dolewamy półtorej szklanki gorącej wody, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 45 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Zamiast chilli, imbiru, kurkumy i gałki mauszkatołowej możemy dodać ok. 1 łyżki gotowej mieszanki curry.

ocena:

Jagnięcina curry

składniki

  • 700 g jagnięciny (najlepiej comber)
  • 1 duża posiekana w kostkę cebula
  • 1 łyżka drobniutko posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka maku
  • po 1 strączku wypestkowanej i pokrojonej w cienkie plasterki zielonej i czerwonej papryki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • pół łyżeczki pieprzu
  • po szczypcie gałki muszkatołowej i cynamonu
  • Mięso kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i złocimy na nim cebulę i imbir, dodajemy posiekany czosnek i mięso. Obsmażamy mieszając, ze wszystkich stron, aż się zarumieni. Mieszamy z makiem sól i pozostałe przyprawy, dosypujemy do mięsa i mieszamy całość jeszcze minutę. Następnie do mięsa dodajemy chili, dolewamy półtorej szklanki gorącej wody, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 45 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Zamiast chilli, imbiru, kurkumy i gałki mauszkatołowej możemy dodać ok. 1 łyżki gotowej mieszanki curry.2 łyżki ghee (sklarowanego masła) lub oleju

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i złocimy na nim cebulę i imbir, dodajemy posiekany czosnek i mięso. Obsmażamy mieszając, ze wszystkich stron, aż się zarumieni. Mieszamy z makiem sól i pozostałe przyprawy, dosypujemy do mięsa i mieszamy całość jeszcze minutę. Następnie do mięsa dodajemy chili, dolewamy półtorej szklanki gorącej wody, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 45 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Zamiast chilli, imbiru, kurkumy i gałki mauszkatołowej możemy dodać ok. 1 łyżki gotowej mieszanki curry.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję