Przepyszny i szybki obiad dla całej rodziny? Przychodzę z pomysłem na ziołowe pulpeciki z pomidorowym orzo. Znacie makaron orzo? Wygląda jak ryż, a smakuje jak makaron. Jeśli go nie znacie koniecznie wypróbujcie. Z pewnością zasmakuje Wam w połączeniu z sosem pomidorowym. Dokładny przepis czeka na Was poniżej. Na koniec poproszę Was żebyście w komentarzu napisali jak Wam danie smakowało.
Ziołowe pulpeciki z pomidorowym orzo
Składniki:
- 500 g mielonej np. wołowiny
- 1 jajko
- bułka tarta
- 1 cebula, bardzo drobno posiekana
- 1 łyżka bazylii, posiekanej
- 2 ząbki czosnku, utarte
- 1 łyżka listków rozmarynu, posiekanych
- 1 łyżka natki, posiekana
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oliwy
- 300 g makaronu np. orzo (w kształcie ryżu)
Sos:
- 2 puszki pomidorów np. krojonych
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- pół pęczka bazylii
- szczypta cukru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- żółty ser np. gouda 100 g do posypania
Przygotowanie:
Krok 1:
W garnku wstaw posolony wrzątek. Następnie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, musi być al dente.
Krok 2:
W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż na niej cebulę z czosnkiem przez 2-3 minuty. Następnie dodaj pomidory w puszce i duś na średnim ogniu, kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Na koniec całość zamieszaj.
Krok 3:
Orzo dodaj do sosu, razem z liśćmi bazylii. Następnie poczekaj aż makaron wchłonie część sosu i wyłącz palnik.
Krok 4:
W misce wymieszaj wszystkie składniki, oprócz oliwy. Dokładnie wyrób mięso, im dłużej tym lepiej. Na patelni rozgrzej dość mocno oliwę. Następnie formuj z mięsa małe pulpeciki i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż około 4 minuty, co chwilę przewracając pulpeciki na drugą stronę.
Krok 5:
Podaj orzo w sosie pomidorowym z pulpecikami, posypane tartym serem i kawałkiem zieleniny np. z pietruszką.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<