menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szynkę kroimy w plastry, a następnie paski. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Wrzucamy szynkę lub wędzonkę i smażymy. Gdy jest zrumieniona wbijamy jaja i delikatnie mieszamy. Wolno podgrzewamy na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy w trakcie smażenia. Zawsze podczas smażenia jajecznicy powinniśmy pamiętać, że nie ma jednego najlepszego sposobu na jej przygotowanie. Jedni wolą jajecznicę bardziej ścięta, inni mniej, jedni z większą ilością dodatków, inni z mniejszą, bardziej lub mniej wymieszaną, wreszcie niektórzy dodają w trakcie smażenia trochę mleka, żeby, jak twierdzą wielbiciele takiej jajecznicy, była ona delikatniejsza. W kwestii smażenia jajecznicy na bekonie, czy szynce, też mamy dwie szkoły. Niektórzy smażą wędlinę osobno, a jaja osobno. Osobiście jestem zwolennikiem mieszania składników, uważam, że taka “przegryziona” jajecznica jest smaczniejsza.

ocena:

Jajecznica z szynką

składniki

  • 5 jajek
  • 100 g szynki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szynkę kroimy w plastry, a następnie paski. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Wrzucamy szynkę lub wędzonkę i smażymy. Gdy jest zrumieniona wbijamy jaja i delikatnie mieszamy. Wolno podgrzewamy na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy w trakcie smażenia. Zawsze podczas smażenia jajecznicy powinniśmy pamiętać, że nie ma jednego najlepszego sposobu na jej przygotowanie. Jedni wolą jajecznicę bardziej ścięta, inni mniej, jedni z większą ilością dodatków, inni z mniejszą, bardziej lub mniej wymieszaną, wreszcie niektórzy dodają w trakcie smażenia trochę mleka, żeby, jak twierdzą wielbiciele takiej jajecznicy, była ona delikatniejsza. W kwestii smażenia jajecznicy na bekonie, czy szynce, też mamy dwie szkoły. Niektórzy smażą wędlinę osobno, a jaja osobno. Osobiście jestem zwolennikiem mieszania składników, uważam, że taka “przegryziona” jajecznica jest smaczniejsza.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję