menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kabaczki myjemy, obieramy ze skórki i po odcięciu końców, wybieramy z nich miąższ. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Zarówno pomidory, jak i miąższ z kabaczków kroimy na kawałki. Podgrzewamy na patelni olej i smażymy na nim cebulę, dodajemy kabaczki oraz pomidory, dodajemy ryż, sól i pieprz. Na końcu dosypujemy posiekaną pietruszkę lub koperek i oczywiście zmielone mięso. Kabaczki starannie napełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy wywarem i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180ºC. Gdy kabaczki będą już miękkie przygotowujemy sos. Zlewamy sos z kabaczków i dodajemy do niego ciągle ubijając jaja oraz śmietanę, a na samym końcu mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem i nie przerywając mieszania zagotowujemy. Tak otrzymanym sosem polewamy gorące kabaczki.

ocena:

Kabaczki z farszem mięsnym

składniki

  • 1 kg kabaczków
  • 2 jajka
  • 250 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
  • 2 łyżki mąki
  • 500 g mięsa mielonego: wieprzowo – wołowego
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • ok. szklanki ugotowanego ryżu
  • 250 ml śmietany lub jogurtu
  • posiekany koperek, pietruszka
  • kilka łyżek oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kabaczki myjemy, obieramy ze skórki i po odcięciu końców, wybieramy z nich miąższ. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Zarówno pomidory, jak i miąższ z kabaczków kroimy na kawałki. Podgrzewamy na patelni olej i smażymy na nim cebulę, dodajemy kabaczki oraz pomidory, dodajemy ryż, sól i pieprz. Na końcu dosypujemy posiekaną pietruszkę lub koperek i oczywiście zmielone mięso. Kabaczki starannie napełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy wywarem i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180ºC. Gdy kabaczki będą już miękkie przygotowujemy sos. Zlewamy sos z kabaczków i dodajemy do niego ciągle ubijając jaja oraz śmietanę, a na samym końcu mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem i nie przerywając mieszania zagotowujemy. Tak otrzymanym sosem polewamy gorące kabaczki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję