menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem oraz utartą cebulą. Wkładamy ją do szklanego lub kamiennego naczynia, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Boczek wędzony kroimy w kostkę i topimy na patelni, dodajemy pokrojone ziemniaki i smażymy razem, aż ziemniaki się zarumienią, potem solimy. Kaczkę nadziewamy ziemniakami i zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Układamy ją na blasze, podlewamy wywarem warzywnym i pieczemy w temp. 180ºC, licząc 40 minut na każdy kilogram kaczki. Od czasu do czasu polewamy kaczkę sosem, który się z niej wytopi. Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki lub na połówki, usuwamy gniazda nasienne, przesmażamy na maśle i posypujemy kminkiem. Na 10 minut przed końcem pieczenia dolewamy do sosu śmietanę. Jabłka podajemy razem z kaczką i sosem w sosjerce.

ocena:

Kaczka z ziemniakami

składniki

  • 1 kaczka
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g boczku wędzonego
  • 500 g zielonych i kwaśnych jabłek
  • 150 ml wywaru (może być z kostki)
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem oraz utartą cebulą. Wkładamy ją do szklanego lub kamiennego naczynia, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Boczek wędzony kroimy w kostkę i topimy na patelni, dodajemy pokrojone ziemniaki i smażymy razem, aż ziemniaki się zarumienią, potem solimy. Kaczkę nadziewamy ziemniakami i zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Układamy ją na blasze, podlewamy wywarem warzywnym i pieczemy w temp. 180ºC, licząc 40 minut na każdy kilogram kaczki. Od czasu do czasu polewamy kaczkę sosem, który się z niej wytopi. Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki lub na połówki, usuwamy gniazda nasienne, przesmażamy na maśle i posypujemy kminkiem. Na 10 minut przed końcem pieczenia dolewamy do sosu śmietanę. Jabłka podajemy razem z kaczką i sosem w sosjerce.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję