menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę oczyszczamy z nieładnych, wierzchnich liści, płuczemy, kroimy, zalewamy wywarem i gotujemy. Pod koniec gotowania dorzucamy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone jabłka, utarty chrzan oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Gdy wszystko się ugotuje dolewamy śmietanę zmieszaną z mąką. Na koniec doprawiamy i dosypujemy natkę pietruszki. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

ocena:

Kapuśniak z włoskiej kapusty (Maciej Kuroń)

składniki

 

  • 2 l wywaru
  • pół główki włoskiej kapusty
  • 70 g utartego świeżo chrzanu
  • 250 ml śmietany
  • 150 g chudej kiełbasy albo szynki
  • 4 kwaśne jabłka
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • 1 czubata łyżka mąki
  • cukier, sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę oczyszczamy z nieładnych, wierzchnich liści, płuczemy, kroimy, zalewamy wywarem i gotujemy. Pod koniec gotowania dorzucamy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone jabłka, utarty chrzan oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Gdy wszystko się ugotuje dolewamy śmietanę zmieszaną z mąką. Na koniec doprawiamy i dosypujemy natkę pietruszki. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję