menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki umyć, ugotować z łupinką, obrać i ciepłe jeszcze pokroić w plastry. Ogórek obrać i pokroić w plasterki a potem w paseczki. Wymieszać z ziemniakami. Cebulę obrać i pokroić na “ćwierć piórka”. Cebulę zagotować w bulionie z octem, solą, cukrem i wymieszać z musztardą i olejem. Ostudzony sos wymieszać z ziemniakami, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Szczypiorek pokroić drobno i posypać nim sałatkę. Sałatkę odstawić na co najmniej 30 min do lodówki. Na drugi dzień smakuje znacznie lepiej niż dnia pierwszego.

ocena:

Kartoflana sałatka

składniki

  • 1 kg ziemniaków (sałatkowych,czyli nie rozpadających się!)
  • 1 ogórek – wąż
  • 2 cebule
  • 1/4 l bulionu
  • 5 dużych łyżek octu
  • sól
  • 1 duża łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka czubata cukru
  • 4 duże łyżki oleju
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki umyć, ugotować z łupinką, obrać i ciepłe jeszcze pokroić w plastry. Ogórek obrać i pokroić w plasterki a potem w paseczki. Wymieszać z ziemniakami. Cebulę obrać i pokroić na “ćwierć piórka”. Cebulę zagotować w bulionie z octem, solą, cukrem i wymieszać z musztardą i olejem. Ostudzony sos wymieszać z ziemniakami, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Szczypiorek pokroić drobno i posypać nim sałatkę. Sałatkę odstawić na co najmniej 30 min do lodówki. Na drugi dzień smakuje znacznie lepiej niż dnia pierwszego.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję