menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na początku topimy miód i dodajemy do niego masło, wsypujemy też cukier i cały czas mieszając, czekamy, aż się roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy razem przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajo, kieliszek rumu lub koniaku, skórkę z cytryny oraz ostudzoną masę miodowo – maślaną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy przygotowane bakalie. Tak przygotowane ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia smarujemy formę masłem i posypujemy tartą bułką. Wkładamy do niej ciasto (podana ilość składników może wystarczyć nawet na dwie porcje ciasta) i pieczemy w temperaturze 160ºC przez 1–1,5 godziny. Keks jest dobry po kilku dniach, dlatego po upieczeniu i wystygnięciu zawijamy go w folię i odkładamy na 3–4 dni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

ocena:

Keks angielski I

składniki

  • 350 g miodu
  • 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa kakao
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • po pół  łyżeczki cynamonu, mielonych lub utłuczonych goździków, imbiru
  • itp.
  • 25 ml koniaku lub rumu
  • bakalie: w sumie 800 g do 1 kg – mogą być rodzynki, skórka
  • pomarańczowa smażona, migdały, orzechy laskowe, suszone figi, morele,
  • kandyzowane wiśnie i inne owoce

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na początku topimy miód i dodajemy do niego masło, wsypujemy też cukier i cały czas mieszając, czekamy, aż się roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy razem przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajo, kieliszek rumu lub koniaku, skórkę z cytryny oraz ostudzoną masę miodowo – maślaną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy przygotowane bakalie. Tak przygotowane ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia smarujemy formę masłem i posypujemy tartą bułką. Wkładamy do niej ciasto (podana ilość składników może wystarczyć nawet na dwie porcje ciasta) i pieczemy w temperaturze 160ºC przez 1–1,5 godziny. Keks jest dobry po kilku dniach, dlatego po upieczeniu i wystygnięciu zawijamy go w folię i odkładamy na 3–4 dni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję