menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonym wrzątku. Następnie odlej i lekko przelej letnią wodą, aby makaron był jeszcze ciepły. Do rondelka wlej szklankę mleka i wody. Wsyp mak i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Ugotowany mak odcedź. Przestudzony mak przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Dopraw mak miodem, cynamonem i śmietaną. Dodaj orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki. Całość mieszamy z makaronem.

ocena:

Kluski z makiem (kujawy)

składniki

400 g makaronu np. łazanki
1 szklanka maku
1 szklanka mleka
6 łyżki płynnego miodu
100 g rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g posiekanych orzechów
100 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cynamonu
sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonym wrzątku. Następnie odlej i lekko przelej letnią wodą, aby makaron był jeszcze ciepły. Do rondelka wlej szklankę mleka i wody. Wsyp mak i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Ugotowany mak odcedź. Przestudzony mak przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Dopraw mak miodem, cynamonem i śmietaną. Dodaj orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki. Całość mieszamy z makaronem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję