menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy masło z żółtkami na pulchną masę. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w posolonej wodzie. Po ugotowaniu mielimy je i dodajemy do utartych żółtek, wsypujemy przesianą mąkę. Na koniec dodajemy pianę z ubitych białek i delikatnie mieszamy. Gotujemy posoloną wodę i wkładamy do wrzątku kluski. Gotujemy kilka minut od momentu wypłynięcia. Próbujemy po 3–5 minutach, czy już są ugotowane. Możemy je podawać ze skwarkami lub masłem, jako samodzielne danie lub z sosami jako dodatek do mięs. Można je posypać posiekaną pietruszką. 

ocena:

Kluski ziemniaczane kładzione

składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 250 g mąki
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy masło z żółtkami na pulchną masę. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w posolonej wodzie. Po ugotowaniu mielimy je i dodajemy do utartych żółtek, wsypujemy przesianą mąkę. Na koniec dodajemy pianę z ubitych białek i delikatnie mieszamy. Gotujemy posoloną wodę i wkładamy do wrzątku kluski. Gotujemy kilka minut od momentu wypłynięcia. Próbujemy po 3–5 minutach, czy już są ugotowane. Możemy je podawać ze skwarkami lub masłem, jako samodzielne danie lub z sosami jako dodatek do mięs. Można je posypać posiekaną pietruszką. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję