menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy łyżkę masła z pięcioma żółtkami. Ser mielimy przez maszynkę, dodajemy żółtka z masłem oraz kaszę mannę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, żeby grysik napęczniał, na około 1 godzinę. Następnie dodajemy  mąkę z solą, z białek ubijamy sztywną pianę, również dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Z ciasta formujemy równe kulki wielkości włoskiego orzecha. Żeby sobie ułatwić zadanie możemy ręce obsypać mąką. Wrzucamy kluski do wrzątku i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Wyjmujemy kluski łyżką cedzakową na talerz, polewamy tartą bułką z masłem.

ocena:

Knedle z grysikiem

składniki

  • 700 g białego sera
  • 120 g kaszy manny
  • 5 jajek
  • 4 łyżki mąki
  • 30 g masła
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy łyżkę masła z pięcioma żółtkami. Ser mielimy przez maszynkę, dodajemy żółtka z masłem oraz kaszę mannę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, żeby grysik napęczniał, na około 1 godzinę. Następnie dodajemy  mąkę z solą, z białek ubijamy sztywną pianę, również dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Z ciasta formujemy równe kulki wielkości włoskiego orzecha. Żeby sobie ułatwić zadanie możemy ręce obsypać mąką. Wrzucamy kluski do wrzątku i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Wyjmujemy kluski łyżką cedzakową na talerz, polewamy tartą bułką z masłem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję