poziom skomplikowania:
Ucieramy łyżkę masła z pięcioma żółtkami. Ser mielimy przez maszynkę, dodajemy żółtka z masłem oraz kaszę mannę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, żeby grysik napęczniał, na około 1 godzinę. Następnie dodajemy mąkę z solą, z białek ubijamy sztywną pianę, również dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Z ciasta formujemy równe kulki wielkości włoskiego orzecha. Żeby sobie ułatwić zadanie możemy ręce obsypać mąką. Wrzucamy kluski do wrzątku i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Wyjmujemy kluski łyżką cedzakową na talerz, polewamy tartą bułką z masłem.
Knedle z grysikiem
składniki
poziom skomplikowania:
Ucieramy łyżkę masła z pięcioma żółtkami. Ser mielimy przez maszynkę, dodajemy żółtka z masłem oraz kaszę mannę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, żeby grysik napęczniał, na około 1 godzinę. Następnie dodajemy mąkę z solą, z białek ubijamy sztywną pianę, również dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Z ciasta formujemy równe kulki wielkości włoskiego orzecha. Żeby sobie ułatwić zadanie możemy ręce obsypać mąką. Wrzucamy kluski do wrzątku i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Wyjmujemy kluski łyżką cedzakową na talerz, polewamy tartą bułką z masłem.