X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z ziemniaków

Knedle ziemniaczane z bryndzą

Składniki

-1 kg ziemniaków
-250 g bryndzy
 -ok. 300 g mąki (1,5-2 szklanki)
-1 jajko
-2 łyżki masła
-1 łyżka tartej bułki
-sól

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy i gotujemy bez obierania, następnie odcedzamy, obieramy i mielimy przez maszynkę. Dodajemy przesianą mąkę, jajo i sól. Dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Z gotowego ciasta porcjami formujemy wałki o średnicy 3 cm i kroimy je na talarki. Z każdego talarka formujemy krążek, na który nakładamy łyżeczką bryndzę. Zlepiamy, nadając gotowym knedlom kształt kuli. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5-7 minut. Po odcedzeniu delikatnie płuczemy knedle gorącą wodą i podajemy polane usmażoną na maśle tartą bułką.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również