menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki myjemy i gotujemy bez obierania, następnie odcedzamy, obieramy i mielimy przez maszynkę. Dodajemy przesianą mąkę, jajo i sól. Dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Z gotowego ciasta porcjami formujemy wałki o średnicy 3 cm i kroimy je na talarki. Z każdego talarka formujemy krążek, na który nakładamy łyżeczką bryndzę. Zlepiamy, nadając gotowym knedlom kształt kuli. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5-7 minut. Po odcedzeniu delikatnie płuczemy knedle gorącą wodą i podajemy polane usmażoną na maśle tartą bułką.

ocena:

Knedle ziemniaczane z bryndzą

składniki

-1 kg ziemniaków
-250 g bryndzy
 -ok. 300 g mąki (1,5-2 szklanki)
-1 jajko
-2 łyżki masła
-1 łyżka tartej bułki
-sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki myjemy i gotujemy bez obierania, następnie odcedzamy, obieramy i mielimy przez maszynkę. Dodajemy przesianą mąkę, jajo i sól. Dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Z gotowego ciasta porcjami formujemy wałki o średnicy 3 cm i kroimy je na talarki. Z każdego talarka formujemy krążek, na który nakładamy łyżeczką bryndzę. Zlepiamy, nadając gotowym knedlom kształt kuli. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5-7 minut. Po odcedzeniu delikatnie płuczemy knedle gorącą wodą i podajemy polane usmażoną na maśle tartą bułką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję