menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jak zwykle rozpoczynamy od rozczynu. Rozcieramy drożdże z cukrem, mieszamy z letnim mlekiem i dodajemy kilka łyżek mąki. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce. Ubijamy 2 jaja i 4 żółtka z cukrem na puszystą masę, topimy i schładzamy masło. Do nagrzanej mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, jaja z cukrem, resztę mleka, sól, cukier waniliowy. Wszystkie składniki wyrabiamy, a na koniec dodajemy stopione masło. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Teraz możemy przygotować ciasto na kruszonkę, wiemy, że dobra kruszonka sama w sobie jest smakołykiem, o czym świadczy częste wydłubywanie jej przez dzieci, zanim jeszcze ciasto pojawi się na stole. Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem, akurat w tym przypadku dobrze, gdy masło jest zimne. Zagniatamy szybko, jak kruche ciasto i wkładamy ciasto do lodówki. Blachę smarujemy masłem i układamy na niej placek z wyrośniętego ciasta drożdżowego, pozwalamy mu jeszcze raz urosnąć. Na koniec smarujemy posłodzonym mlekiem i ucieramy na grubej tarce kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika  i pieczemy ok. 50 minut.

ocena:

Kołocz weselny – Śląsk

składniki

  • 1 kg mąki (ok. 6 szklanek)
  • 60 g drożdży
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
  • 250 g masła
  • 250 g cukru, może być cukier puder
  • cukier waniliowy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jak zwykle rozpoczynamy od rozczynu. Rozcieramy drożdże z cukrem, mieszamy z letnim mlekiem i dodajemy kilka łyżek mąki. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce. Ubijamy 2 jaja i 4 żółtka z cukrem na puszystą masę, topimy i schładzamy masło. Do nagrzanej mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, jaja z cukrem, resztę mleka, sól, cukier waniliowy. Wszystkie składniki wyrabiamy, a na koniec dodajemy stopione masło. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Teraz możemy przygotować ciasto na kruszonkę, wiemy, że dobra kruszonka sama w sobie jest smakołykiem, o czym świadczy częste wydłubywanie jej przez dzieci, zanim jeszcze ciasto pojawi się na stole. Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem, akurat w tym przypadku dobrze, gdy masło jest zimne. Zagniatamy szybko, jak kruche ciasto i wkładamy ciasto do lodówki. Blachę smarujemy masłem i układamy na niej placek z wyrośniętego ciasta drożdżowego, pozwalamy mu jeszcze raz urosnąć. Na koniec smarujemy posłodzonym mlekiem i ucieramy na grubej tarce kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika  i pieczemy ok. 50 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję