menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cukinie obieramy, wydrążamy środek z nasionami i kroimy w kosteczkę, To samo robimy z jabłkami. Wszystko razem wrzucamy do garnka zasypujemy cukrem i zostawiamy na ok 10 godz, ( najlepiej na noc) żeby puściło sok. Po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu tak długo aż cukinia i jabłka zaczną się rozpadać. Dodajemy wtedy przyprawy i galaretki i mieszamy ok. 10 min . Zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do wyparzonych wcześniej słoików. Można już nie pasteryzować ale ja zawsze na wszelki wypadek pasteryzuje ok 10-15 min.

ocena:

Korzenny dżem z jabłek i cukinii z nutką cytrusową

składniki

  • 3 kg cukinii ( po obraniu)
  • 1 kg jabłek rajskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru suszonego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej suszonej
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka agrestowa
  • ok 3/4 kg cukr

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cukinie obieramy, wydrążamy środek z nasionami i kroimy w kosteczkę, To samo robimy z jabłkami. Wszystko razem wrzucamy do garnka zasypujemy cukrem i zostawiamy na ok 10 godz, ( najlepiej na noc) żeby puściło sok. Po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu tak długo aż cukinia i jabłka zaczną się rozpadać. Dodajemy wtedy przyprawy i galaretki i mieszamy ok. 10 min . Zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do wyparzonych wcześniej słoików. Można już nie pasteryzować ale ja zawsze na wszelki wypadek pasteryzuje ok 10-15 min.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję