menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczone mięso kroimy i mielimy razem z namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą bułką. Dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, jajo i przyprawy. Starannie wyrabiamy. Zwilżonymi rękami formujemy kotlety i obtaczamy je w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Usmażone kotlety wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy na chwilę do nagrzanego piekarnika. Na tłuszczu po smażeniu kotletów szklimy cebulę. Układamy na półmisku gorące kotlety, a na nich zeszkloną cebulę. Podajemy z ziemniakami i surówką.

ocena:

Kotlety mielone z dziczyzny

składniki

600 g mięsa z dziczyzny
250 g podgardla albo boczku – jeżeli mięso jest bardzo chude
1 bułka
1 jajo
2 pokrojone w półplasterki cebule
2 ząbki czosnku
po pół łyżeczki majeranku, kolendry i rozmarynu
50 g tartej bułki
100 g tłuszczu
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczone mięso kroimy i mielimy razem z namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą bułką. Dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, jajo i przyprawy. Starannie wyrabiamy. Zwilżonymi rękami formujemy kotlety i obtaczamy je w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Usmażone kotlety wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy na chwilę do nagrzanego piekarnika. Na tłuszczu po smażeniu kotletów szklimy cebulę. Układamy na półmisku gorące kotlety, a na nich zeszkloną cebulę. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję