menu
Fot Lubomir Lipov

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Buraki umyj, dopraw solą i pieprzem, zapakuj w folię aluminiową. Wstaw na 90 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. W moździerzu utrzyj na miazgę: kmin, łyżeczkę soli, pokrojony drobno imbir oraz czosnek. W garnku rozgrzej oliwę. Przesmaż na niej do zeszklenia piórka cebuli oraz plasterki selera naciowego. Dodaj zawartość moździerza i smaż wszystko na małym ogniu 5 minut. Wlej wywar, a kiedy się zagotuje, dodaj obrane i pokrojone w kostkę upieczone buraki. Trzymaj całość na małym ogniu jeszcze 30 minut, ale nie gotuj. Zupę dopraw octem oraz solą i pieprzem. Przetrzyj przez sito.

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj śmietanę, wywar i masło. Dopraw gałką muszkatołową i solą. Nałóż krem z buraków na talerz, na środku ułóż porcję musu ziemniaczanego. Posyp listkami tymianku.

ocena:

Krem z buraków z musem ziemniaczanym

składniki

  • 1 kg buraków
  • 2 cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 l wywaru warzywnego
  • łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kawałek imbiru wielkości korka od wina
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego –najlepiej z sherry
  • sól morska gruboziarnista, pieprz

Mus:

  • 400 g ziemniaków
  • 50 ml wywaru warzywnego
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka gałązek tymianku
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Buraki umyj, dopraw solą i pieprzem, zapakuj w folię aluminiową. Wstaw na 90 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. W moździerzu utrzyj na miazgę: kmin, łyżeczkę soli, pokrojony drobno imbir oraz czosnek. W garnku rozgrzej oliwę. Przesmaż na niej do zeszklenia piórka cebuli oraz plasterki selera naciowego. Dodaj zawartość moździerza i smaż wszystko na małym ogniu 5 minut. Wlej wywar, a kiedy się zagotuje, dodaj obrane i pokrojone w kostkę upieczone buraki. Trzymaj całość na małym ogniu jeszcze 30 minut, ale nie gotuj. Zupę dopraw octem oraz solą i pieprzem. Przetrzyj przez sito.

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj śmietanę, wywar i masło. Dopraw gałką muszkatołową i solą. Nałóż krem z buraków na talerz, na środku ułóż porcję musu ziemniaczanego. Posyp listkami tymianku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję