menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do 1 litra wrzącej wody włóż filet z łososia ze skórą i gotuj około 10 minut. Po tym czasie rybę wyjmij i odstaw do wystudzenia, wywar zostaw do dalszego przygotowania zupy. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, brokuły podziel na różyczki, ser pokrój w cienkie paseczki. W rondelku rozgrzej masło, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż 2-3 minuty do zeszklenia. Dodaj brokuły i smaż kolejne 3 minuty ciągle mieszając. Schłodzonego łososia oddziel od skóry i podziel palcami na małe kawałki. Połowę łososia razem z brokułami (2 różyczki pozostaw do dekoracji), cebulą i czosnkiem wrzuć do wywaru i gotuj całość około 5 minut. Następnie dodaj śmietanę, ser i dopraw zupę solą oraz pieprzem. Kiedy ser się roztopi całość zmiksuj na krem. Pieczywo pszenne obierz ze skórki, pokrój w małą kostkę, oprósz tymiankiem i smaż bez tłuszczu na rumiano na rozgrzanej patelni. Zupę podawaj z pozostałymi płatkami łososi, brokułami i grzankami.

ocena:

Krem z łososia z serem i grzankami

składniki

  • 250 g filetu z łososia
  • 300 g brokułów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g twardego sera
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • 4 kromki pieczywa pszennego
  • pół łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do 1 litra wrzącej wody włóż filet z łososia ze skórą i gotuj około 10 minut. Po tym czasie rybę wyjmij i odstaw do wystudzenia, wywar zostaw do dalszego przygotowania zupy. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, brokuły podziel na różyczki, ser pokrój w cienkie paseczki. W rondelku rozgrzej masło, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż 2-3 minuty do zeszklenia. Dodaj brokuły i smaż kolejne 3 minuty ciągle mieszając. Schłodzonego łososia oddziel od skóry i podziel palcami na małe kawałki. Połowę łososia razem z brokułami (2 różyczki pozostaw do dekoracji), cebulą i czosnkiem wrzuć do wywaru i gotuj całość około 5 minut. Następnie dodaj śmietanę, ser i dopraw zupę solą oraz pieprzem. Kiedy ser się roztopi całość zmiksuj na krem. Pieczywo pszenne obierz ze skórki, pokrój w małą kostkę, oprósz tymiankiem i smaż bez tłuszczu na rumiano na rozgrzanej patelni. Zupę podawaj z pozostałymi płatkami łososi, brokułami i grzankami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję