menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczone piersi myjemy i osączamy. Ostrym nożem nacinamy na krzyż po obu stronach, uważając, żeby nie przeciąć. Przygotowujemy sos: mieszamy miód, sos sojowy, sok z cytryny, posiekany czosnek, pieprz i szczyptę soli. Wkładamy piersi do szklanego naczynia i zalewamy sosem, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. W woku lub rondlu rozgrzewamy olej i smażymy na nim odsączone z marynaty piersi, po 2 minuty z każdej strony. Następnie dodajemy pozostały sos i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Przed podaniem posypujemy ziołami i dekorujemy paskami skórki cytrynowej. Podajemy na makaronie, wcześniej ugotowanym w osolonej wodzie.

ocena:

Kurczak cytrynowo-miodowy

składniki

  • 4 piersi kurczaka
  • 4 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki lekkiego sosu sojowego
  • sok z 2 cytryn
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki drobno posiekanych świeżych ziół (np. mięty, melisy)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • cieniutkie paseczki skórki cytrynowej do garnirowania
  • 250 g makaronu wstążki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczone piersi myjemy i osączamy. Ostrym nożem nacinamy na krzyż po obu stronach, uważając, żeby nie przeciąć. Przygotowujemy sos: mieszamy miód, sos sojowy, sok z cytryny, posiekany czosnek, pieprz i szczyptę soli. Wkładamy piersi do szklanego naczynia i zalewamy sosem, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. W woku lub rondlu rozgrzewamy olej i smażymy na nim odsączone z marynaty piersi, po 2 minuty z każdej strony. Następnie dodajemy pozostały sos i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Przed podaniem posypujemy ziołami i dekorujemy paskami skórki cytrynowej. Podajemy na makaronie, wcześniej ugotowanym w osolonej wodzie.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję