menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mleko stawiamy na wolnym ogniu, przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Przygotowujemy lane ciasto, mieszając dokładnie w garnuszku mąkę, jaja i masło, żeby nie było grudek. Przeważnie przyjmujemy łyżkę stołową mąki na jedno jajo, ale wiadomo, że konsystencja zależy od gatunku mąki i wielkości jaj. Lepiej jest na początek dodać mniej mąki, a potem najwyżej trochę dosypać. Ciasto lejemy powoli na gorące mleko, tak żeby w trakcie wlewania formowały się kluseczki. Szybko zagotowujemy i podajemy na stół. 

ocena:

Lane ciasto na mleku

składniki

  • 1 l mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • po szczypcie: soli i cukru
  • ew. ćwierć łyżeczki cynamonu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mleko stawiamy na wolnym ogniu, przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Przygotowujemy lane ciasto, mieszając dokładnie w garnuszku mąkę, jaja i masło, żeby nie było grudek. Przeważnie przyjmujemy łyżkę stołową mąki na jedno jajo, ale wiadomo, że konsystencja zależy od gatunku mąki i wielkości jaj. Lepiej jest na początek dodać mniej mąki, a potem najwyżej trochę dosypać. Ciasto lejemy powoli na gorące mleko, tak żeby w trakcie wlewania formowały się kluseczki. Szybko zagotowujemy i podajemy na stół. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję