menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ponieważ do przygotowania lasagni będziemy używali sosu beszamelowego, to nie musimy makaronu wcześniej obgotowywać. Szpinak mrożony przesmażamy na maśle z dodatkiem czosnku. W przypadku świeżego szpinaku, liście po opłukaniu należy wrzucić do wrzątku na 2-3 minuty (zblanszować), odcedzić, posiekać, a następnie przesmażyć z czosnkiem na maśle. Pod koniec smażenia do szpinaku dodajemy dwa jajka, ewentualnie 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i stary parmezan. Naczynie do zapiekania smarujemy łyżką masła, polewamy warstwą sosu i układamy warstwami płaty makaronu, a na nich warstwę szpinaku. Każdą warstwę zalewamy porcją sosu beszamelowego i posypujemy tartym żółtym serem. Ostatnią warstwę zalewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy grubo żółtym serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40– 50 minut w temp. 180°. Jeżeli mamy mało płynnych składników, to płaty makaronu należy wcześniej obgotować.

ocena:

Lasagne ze szpinakiem

składniki

-500 g makaronu lasagne
Farsz
-500 g mrożonego szpinaku lub 1 kg świeżego
-100 g tartego parmezanu
-3-4 ząbki czosnku
-2 jajka
-70 g masła
-200 g żółtego sera
-szczypta gałki muszkatołowej
-sól, pieprz
-1 l sosu beszamelowego

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ponieważ do przygotowania lasagni będziemy używali sosu beszamelowego, to nie musimy makaronu wcześniej obgotowywać. Szpinak mrożony przesmażamy na maśle z dodatkiem czosnku. W przypadku świeżego szpinaku, liście po opłukaniu należy wrzucić do wrzątku na 2-3 minuty (zblanszować), odcedzić, posiekać, a następnie przesmażyć z czosnkiem na maśle. Pod koniec smażenia do szpinaku dodajemy dwa jajka, ewentualnie 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i stary parmezan. Naczynie do zapiekania smarujemy łyżką masła, polewamy warstwą sosu i układamy warstwami płaty makaronu, a na nich warstwę szpinaku. Każdą warstwę zalewamy porcją sosu beszamelowego i posypujemy tartym żółtym serem. Ostatnią warstwę zalewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy grubo żółtym serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40– 50 minut w temp. 180°. Jeżeli mamy mało płynnych składników, to płaty makaronu należy wcześniej obgotować.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję