X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z ziemniaków

Ziemniaki puree po polsku

Składniki

-1 kg ziemniaków
-50 g masła ew. 125 ml śmietany lub: 2 żółtka i 250 ml wywaru z mięsa i jarzyn
-koperek, zielona pietruszka,
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy, dolewamy śmietanę lub dodajemy masło i ucieramy je drewnianym tłuczkiem. Solimy do smaku. Przed podaniem mieszamy z posiekanym koperkiem, pietruszką, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Można również zamiast śmietany dodać do takich tłuczonych ziemniaków wywar z jarzyn i mięsa oraz 2 żółtka. Podgrzać, ciągle mieszając, tak, żeby żółtka się ścięły.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również