menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zaczynamy od sosu nr 1.

Na patelni na oliwie podsmażamy drobno w kostkę pokrojoną cebulę. Po zeszkleniu wrzucamy mięso mielone i smażymy około 10 – 15 minut (w zależności od mięsa) ciągle mieszając. Najlepsze mięso to takie które się “rozsypie” podczas smażenia. Przez praskę wyciskamy czosnek i dodajemy do mięsa. Dodajemy bazylię, tymianek i paprykę. Oczywiście wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę i znowu mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem i wiadomo mieszamy.

Sos nr 1 gotowy. Sos nr 2.

W rondelku roztapiamy masło lub margarynę. Wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Powoli dolewamy mleko i mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i zmieloną na tarce gałką muszkatołową. Kiedy sos stężeje znaczy, że jest gotowy. Naczynie żaroodporne lub blaszkę smarujemy tłuszczem (margaryną). Ja posypuję jeszcze bułką tartą spód i boki. Kładziemy pierwszą warstwę makaronu (ja przed położeniem moczę makaron na pierwszą warstwę w ciepłej wodzie). Potem nakładamy sos boloński, na nim beszamel i posypujemy uprzednio startym żółtym serem. I znowu makaron, sos 1, sos 2 i ser aż do wyczerpania zapasów. Ostatnią warstwę nie przykrywamy makaronem, tylko na sos beszamelowy Układamy w plastry pokrojony pomidor, posypujemy serem i rozsypujemy sezam na całej powierzchni. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 – 180 stopni na 40 – 45 minut. Smacznego

ocena:

Lasagne

składniki

  • Makaron do lasagne (paczka wystarczy)
  • 300 – 400 g sera żółtego (gouda jest dobra)
  • 1 pomidor
  • garść sezamu
  • 15ml oleju

Sos nr 1 (a la boloński)

  • 1kg mięsa mielonego (najlepsze wołowo – wieprzowe)
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 150g przecieru pomidorowego
  • 50g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • pieprz,
  • sól lub sól czosnkowa

Sos nr 2 (beszamel)

  • 50g masła lub margaryny
  • 1 czubata łyżka stołowa mąki pszennej
  • ok. 0.5l mleka
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zaczynamy od sosu nr 1.

Na patelni na oliwie podsmażamy drobno w kostkę pokrojoną cebulę. Po zeszkleniu wrzucamy mięso mielone i smażymy około 10 – 15 minut (w zależności od mięsa) ciągle mieszając. Najlepsze mięso to takie które się “rozsypie” podczas smażenia. Przez praskę wyciskamy czosnek i dodajemy do mięsa. Dodajemy bazylię, tymianek i paprykę. Oczywiście wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę i znowu mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem i wiadomo mieszamy.

Sos nr 1 gotowy. Sos nr 2.

W rondelku roztapiamy masło lub margarynę. Wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Powoli dolewamy mleko i mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i zmieloną na tarce gałką muszkatołową. Kiedy sos stężeje znaczy, że jest gotowy. Naczynie żaroodporne lub blaszkę smarujemy tłuszczem (margaryną). Ja posypuję jeszcze bułką tartą spód i boki. Kładziemy pierwszą warstwę makaronu (ja przed położeniem moczę makaron na pierwszą warstwę w ciepłej wodzie). Potem nakładamy sos boloński, na nim beszamel i posypujemy uprzednio startym żółtym serem. I znowu makaron, sos 1, sos 2 i ser aż do wyczerpania zapasów. Ostatnią warstwę nie przykrywamy makaronem, tylko na sos beszamelowy Układamy w plastry pokrojony pomidor, posypujemy serem i rozsypujemy sezam na całej powierzchni. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 – 180 stopni na 40 – 45 minut. Smacznego