menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę sprawiamy i myjemy, usuwamy oczy i skrzela (głowy i płetw nie odcinamy). Liście laurowe, goździki, pieprz, gałązkę koperku, ziele angielskie i grudkę masła zagotowujemy w małej ilości wody w garnku z wkładka. Na wkładce umieszczamy rybę, dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kawałki włoszczyznę (nie radzę dodawać pora – psuje smak), pieczarki i groszek. Gotujemy pod przykryciem 20-25 minut. Gdy płetwy oddzielają się od mięsa – to znaczy, że ryba jest gotowa. Ostrożnie przekładamy w całości na półmisku, przybieramy warzywami, z którymi się gotowała, cząstkami cytryny, ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo, posypujemy grudkami masła i podajemy np.: z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.

ocena:

Łosoś gotowany na parze

składniki

  • 1 łosoś (ok. 1,5 kg)
  • pęczek włoszczyzny bez pora i kapusty
  • 200 g zielonego groszku
  • 200 g oczyszczonych i pokrojonych w grube plastry pieczarek
  • 3 goździki, 2 liście laurowe, ziele angielskie
  • 1 gałązka koperku
  • 2 ugotowane na twardo jaja
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę sprawiamy i myjemy, usuwamy oczy i skrzela (głowy i płetw nie odcinamy). Liście laurowe, goździki, pieprz, gałązkę koperku, ziele angielskie i grudkę masła zagotowujemy w małej ilości wody w garnku z wkładka. Na wkładce umieszczamy rybę, dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kawałki włoszczyznę (nie radzę dodawać pora – psuje smak), pieczarki i groszek. Gotujemy pod przykryciem 20-25 minut. Gdy płetwy oddzielają się od mięsa – to znaczy, że ryba jest gotowa. Ostrożnie przekładamy w całości na półmisku, przybieramy warzywami, z którymi się gotowała, cząstkami cytryny, ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo, posypujemy grudkami masła i podajemy np.: z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję