menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto:

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na noc. Polewa orzechowa i reszta:

1. Do garnuszka wrzucić tłuszcz, cukier oraz mleko, zagotować. Gdy tłuszcz i cukier się rozpuszczą, dodać posiekane orzechy oraz bułkę tartą Pogotować chwilę, ciągle mieszając.

2. Puszkę z mlekiem skondensowanym włożyć do garnka zalać wodą i gotować 3 godziny, pilnować aby puszka cały czas była całkowicie zanurzona w wodzie.

3. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na 3 części. Dwie równe (większe) na dwa placki oraz jedną mniejszą na dekoracyjny wałeczek…

4. Na dwie równe blaszki wygniatamy ciasto, (ja rozwałkowałam dwa kwadraty 25×25 i piekłam na większych blaszkach), na jednym z placków dookoła robimy dekoracyjny wałeczek (albo warkocz) z pozostałej części ciasta.

5. Na tak przygotowane placki wykładamy podzieloną na dwie części gorącą polewę orzechową. Placki wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min.

6. Po ostudzeniu placków na dolny (ten bez wałeczka) rozsmarowujemy powidła, na wierzch kładziemy drugi placek, na który wykładamy wcześniej ugotowane i schłodzone mleko skondensowane. Całość dekorujemy według uznania i gotowe.

ocena:

Mazurek kajmakowo-orzechowy

składniki

Ciasto:
•    4 szklanki mąki
•    1/2 szklanki cukru
•    5 żółtek
•    1 kostka margaryny
•    1 łyżka proszku do pieczenia
•    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
•    sól

Polewa orzechowa:  
•    25 dag margaryny
•    25 dag orzechów włoskich
•    25 dag cukru
•    5 łyżek mleka
•    2 łyżki bułki tartej

Dodatkowo:
•    1 słoiczek powideł śliwkowych
•    1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto:

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na noc. Polewa orzechowa i reszta:

1. Do garnuszka wrzucić tłuszcz, cukier oraz mleko, zagotować. Gdy tłuszcz i cukier się rozpuszczą, dodać posiekane orzechy oraz bułkę tartą Pogotować chwilę, ciągle mieszając.

2. Puszkę z mlekiem skondensowanym włożyć do garnka zalać wodą i gotować 3 godziny, pilnować aby puszka cały czas była całkowicie zanurzona w wodzie.

3. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na 3 części. Dwie równe (większe) na dwa placki oraz jedną mniejszą na dekoracyjny wałeczek…

4. Na dwie równe blaszki wygniatamy ciasto, (ja rozwałkowałam dwa kwadraty 25×25 i piekłam na większych blaszkach), na jednym z placków dookoła robimy dekoracyjny wałeczek (albo warkocz) z pozostałej części ciasta.

5. Na tak przygotowane placki wykładamy podzieloną na dwie części gorącą polewę orzechową. Placki wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min.

6. Po ostudzeniu placków na dolny (ten bez wałeczka) rozsmarowujemy powidła, na wierzch kładziemy drugi placek, na który wykładamy wcześniej ugotowane i schłodzone mleko skondensowane. Całość dekorujemy według uznania i gotowe.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję