menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Jabłka myjemy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Filety obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron, następnie układamy na patelni ósemki jabłek, pomidory, dolewamy wino i na małym ogniu, pod przykryciem, dusimy potrawę ok. 5-10 minut. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

ocena:

Morszczuk duszony

składniki

  • 700 g filetów z morszczuka
  • 200 g pomidorów
  • 250 g jabłek
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki mąki
  • 50 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Jabłka myjemy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Filety obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron, następnie układamy na patelni ósemki jabłek, pomidory, dolewamy wino i na małym ogniu, pod przykryciem, dusimy potrawę ok. 5-10 minut. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję