menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Owoce szorujemy szczoteczką, płuczemy i osuszamy. Następnie z połowy owoców ścieramy skórkę na drobnej tarce. Obieramy dokładnie pomarańcze lub mandarynki ze skórki i miksujemy. Warto powstałą masę przetrzeć dodatkowo przez sito, żeby pozbyć się resztek skórki, błon i przegród. Ubijamy śmietanę z cukrem i startą skórką. Gdy jest już ubita, dodajemy stopniowo wino i przetarty miąższ z owoców. Cały czas śmietanę ubijamy. Na koniec  ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą śmietanową. Mus nakładamy do salaterek lub pucharków i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy tartą czekoladą. Możemy też przybrać deser cząstkami świeżych owoców. Podobny mus możemy przygotować z cytryn. Jeżeli używamy kwaśnych cytrusów, to w trakcie ubijania musu dolewamy mniej wytrawne wino.

ocena:

Mus z pomarańczy lub mandarynek

składniki

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 pomarańcze lub 6 mandarynek
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 3 jajka
  • 30 g cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Owoce szorujemy szczoteczką, płuczemy i osuszamy. Następnie z połowy owoców ścieramy skórkę na drobnej tarce. Obieramy dokładnie pomarańcze lub mandarynki ze skórki i miksujemy. Warto powstałą masę przetrzeć dodatkowo przez sito, żeby pozbyć się resztek skórki, błon i przegród. Ubijamy śmietanę z cukrem i startą skórką. Gdy jest już ubita, dodajemy stopniowo wino i przetarty miąższ z owoców. Cały czas śmietanę ubijamy. Na koniec  ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą śmietanową. Mus nakładamy do salaterek lub pucharków i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy tartą czekoladą. Możemy też przybrać deser cząstkami świeżych owoców. Podobny mus możemy przygotować z cytryn. Jeżeli używamy kwaśnych cytrusów, to w trakcie ubijania musu dolewamy mniej wytrawne wino.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję