menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gicz myjemy, osuszamy i przecinamy piłką na grube kotlety. Oprószamy je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i obsmażamy kotlety z obu stron. Wlewamy połowę wina i dusimy mięso na małym ogniu. Cebulę, marchewkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na oliwę pozostałą po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy seler oraz marchewkę i dusimy, mieszając. Do warzyw dodajemy rozgniecione widelcem pomidory, trochę zalewy, koncentrat pomidorowy, kostkę rosołową oraz resztę wina. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wkładamy do warzyw. Mieszając dusimy około 10 minut. Usmażone mięso zalewamy przygotowanym sosem, zmniejszamy ogień i wkładamy saszetkę (nitkę zawieszamy na brzegu garnka lub zawiązujemy za uchwyt). Po kilku minutach, kiedy potrawa nabierze aromatu, wyjmujemy ją. Ossobuco jest gotowe po 25 minutach duszenia. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy ryż i smażymy, mieszając, aż się zeszkli. Dodajemy przyprawę uniwersalną. Wlewamy wodę w proporcji 1 szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. Na środku półmiska układamy kopczyk ryżu i otaczamy go plastrami giczy. Jajka obieramy i siekamy. Posypujemy nimi giez i polewamy sosem. Ryż posypujemy natką pietruszki i przybieramy pomidorkami koktajlowymi. Pozostały sos podajemy w sosjerce.

ocena:

Ossobuco alla Milanese

składniki

  • 1 gicz bukata (około 2 kg)
  • 200 g cebuli i 250 g selera
  • 2 marchewki, 4 ząbki czosnku
  • 1 kg pomidorów w zalewie z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 szklanka białego półwytrawnego wina
  • 1 kostka rosołowa
  • 50 dag ryżu
  • 30 dag pomidorów koktajlowych
  • 3 łyżki przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz
  • Saszetka ziołowa: 2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej i cytrynowej, 3
  • liście laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego i 1 łyżeczkę kminku zawijamy w
  • gazę i związujemy długą nicią

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gicz myjemy, osuszamy i przecinamy piłką na grube kotlety. Oprószamy je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i obsmażamy kotlety z obu stron. Wlewamy połowę wina i dusimy mięso na małym ogniu. Cebulę, marchewkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na oliwę pozostałą po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy seler oraz marchewkę i dusimy, mieszając. Do warzyw dodajemy rozgniecione widelcem pomidory, trochę zalewy, koncentrat pomidorowy, kostkę rosołową oraz resztę wina. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wkładamy do warzyw. Mieszając dusimy około 10 minut. Usmażone mięso zalewamy przygotowanym sosem, zmniejszamy ogień i wkładamy saszetkę (nitkę zawieszamy na brzegu garnka lub zawiązujemy za uchwyt). Po kilku minutach, kiedy potrawa nabierze aromatu, wyjmujemy ją. Ossobuco jest gotowe po 25 minutach duszenia. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy ryż i smażymy, mieszając, aż się zeszkli. Dodajemy przyprawę uniwersalną. Wlewamy wodę w proporcji 1 szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. Na środku półmiska układamy kopczyk ryżu i otaczamy go plastrami giczy. Jajka obieramy i siekamy. Posypujemy nimi giez i polewamy sosem. Ryż posypujemy natką pietruszki i przybieramy pomidorkami koktajlowymi. Pozostały sos podajemy w sosjerce.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję