menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy najpierw masę do parfait: gotujemy wodę z cukrem (około 2-3 łyżek wody zostawiamy do rozpuszczenia w niej kawy), tak żeby uzyskać gęsty syrop. Żółtka ucieramy, wlewamy do niego cienkim strumieniem gorący syrop. Cały czas masę ubijamy, aż będzie gęsta i ostygnie. Wtedy ubijamy śmietanę i wraz z mlekiem łączymy ją  z żółtkami. Najlepiej jest w trakcie łączenia ubijać wszystkie składniki trzepaczką, mikserem lub drewnianą łyżką. Kawę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wody i mieszamy z parfait. Dno formy wykładamy biszkoptami lub małymi bezami i wlewamy na nie masę. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.

ocena:

Parfait kawowe

składniki

  • 8 żółtek
  • 200 ml śmietany 30-36%
  • 100 ml mleka pełnotłustego
  • 90 ml wody
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej typu Nesca
  • 100 g biszkoptów lub małych bez

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy najpierw masę do parfait: gotujemy wodę z cukrem (około 2-3 łyżek wody zostawiamy do rozpuszczenia w niej kawy), tak żeby uzyskać gęsty syrop. Żółtka ucieramy, wlewamy do niego cienkim strumieniem gorący syrop. Cały czas masę ubijamy, aż będzie gęsta i ostygnie. Wtedy ubijamy śmietanę i wraz z mlekiem łączymy ją  z żółtkami. Najlepiej jest w trakcie łączenia ubijać wszystkie składniki trzepaczką, mikserem lub drewnianą łyżką. Kawę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wody i mieszamy z parfait. Dno formy wykładamy biszkoptami lub małymi bezami i wlewamy na nie masę. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję