menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiej do miski, podgrzej mleko (około 35 stopni). W oddzielnej miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj 2-3 łyżki przesianej mąki. Rozczyn wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie wyrośnięty rozczyn dodaj do pozostałej mąki, wlej resztę mleka, rozpuszczone masło, sól i jajka. Wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką, w ciepłym miejscu pozostaw je do wyrośnięcia. W tym czasie zrób farsz. Kapustę wypłucz, jeśli jest zbyt kwaśna, posiekaj i gotuj ok. 20-30 minut aż zmięknie. Cebulę zeszklij na maśle, dodaj pokrojone drobno pieczarki i podsmaż kilka minut. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z ugotowaną i odcedzoną kapustą. Wyrośnięte ciasto podziel na części, rozwałkuj cienko, wytnij szklanką kółka na które nałóż farsz i zlep jak pierogi. Gotowe paszteciki połóż na blasze wyłożonej papierem, przykryj na ok. 15 minut, żeby jeszcze trochę wyrosły. Piekarnik nagrzej do 180°C. Przed włożeniem paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem, możesz też posypać je makiem, kminkiem, grubą solą lub czarnuszką. Piecz około 20-25 minut, aż będą ładnie rumiane. 

ocena:

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą

składniki

Ciasto :

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 50g masła
  • 200g mleka

Farsz:

  • 400g pieczarek
  • 200g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiej do miski, podgrzej mleko (około 35 stopni). W oddzielnej miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj 2-3 łyżki przesianej mąki. Rozczyn wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie wyrośnięty rozczyn dodaj do pozostałej mąki, wlej resztę mleka, rozpuszczone masło, sól i jajka. Wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką, w ciepłym miejscu pozostaw je do wyrośnięcia. W tym czasie zrób farsz. Kapustę wypłucz, jeśli jest zbyt kwaśna, posiekaj i gotuj ok. 20-30 minut aż zmięknie. Cebulę zeszklij na maśle, dodaj pokrojone drobno pieczarki i podsmaż kilka minut. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z ugotowaną i odcedzoną kapustą. Wyrośnięte ciasto podziel na części, rozwałkuj cienko, wytnij szklanką kółka na które nałóż farsz i zlep jak pierogi. Gotowe paszteciki połóż na blasze wyłożonej papierem, przykryj na ok. 15 minut, żeby jeszcze trochę wyrosły. Piekarnik nagrzej do 180°C. Przed włożeniem paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem, możesz też posypać je makiem, kminkiem, grubą solą lub czarnuszką. Piecz około 20-25 minut, aż będą ładnie rumiane. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję