menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wątróbki moczyć kilka godzin w mleku.  Lekko zamrożoną słoninę pokroić w najdrobniejszą kosteczkę. Wymoczoną wątróbkę posiekać tasakiem, wymieszać ze słoniną, wbić jajka, wsypać tartą bułkę, drobno pokrojone borowiki, wlać sok z cytryn, dodać sól i trochę utartej gałki muszkatołowej. Całość dobrze wyrobić ręką. Formę babkową wysmarować dokładnie masłem. Przełożyć masę pasztetową do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godz. Po upieczeniu ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki. Pasztet wyjąć z formy, żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, wymieszać z letnim bulionem, oblać pasztet, gdy galareta zastygnie przybrać owocami ( ćwiartki brzoskwini, wiśnie z kompotu, plasterki kiwi), owoce też polać galaretą. Jest to bardzo dekoracyjne danie na świąteczny stół.

ocena:

Pasztet z gęsich wątróbek

składniki

  • 15 gęsich wątróbek
  • 3 szklanki mleka
  • 10 dag słoniny
  •  6 jaj
  • 2 szklanki tartej bułki
  •  4 ugotowane, suszone borowiki
  • 2 cytryny
  • sól, gałka muszkatołowa
  • masło do smarowania formy
  • żelatyna, szklanka bulionu
  • owoce do przybrania

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wątróbki moczyć kilka godzin w mleku.  Lekko zamrożoną słoninę pokroić w najdrobniejszą kosteczkę. Wymoczoną wątróbkę posiekać tasakiem, wymieszać ze słoniną, wbić jajka, wsypać tartą bułkę, drobno pokrojone borowiki, wlać sok z cytryn, dodać sól i trochę utartej gałki muszkatołowej. Całość dobrze wyrobić ręką. Formę babkową wysmarować dokładnie masłem. Przełożyć masę pasztetową do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godz. Po upieczeniu ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki. Pasztet wyjąć z formy, żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, wymieszać z letnim bulionem, oblać pasztet, gdy galareta zastygnie przybrać owocami ( ćwiartki brzoskwini, wiśnie z kompotu, plasterki kiwi), owoce też polać galaretą. Jest to bardzo dekoracyjne danie na świąteczny stół.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję