menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso oczyszczamy, opłukujemy, osuszamy i zbijamy tłuczkiem. Z oleju i posiekanego czosnku robimy masę, którą nacieramy mięso i odstawiamy je w chłodne miejsce na 2 godziny. Na patelni rozpuszczamy masło, zwiększamy ogień i obsmażamy mięso z wszystkich stron. Przekładamy razem z tłuszczem do brytfanny. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawy i umyte oraz pokruszone grzybki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, podlewając na początku wodą, a później sosem spod pieczeni. W tym czasie gotujemy ziemniaki. Pod koniec duszenia mięso oprószamy solą i pieprzem. Miękką pieczeń wyjmujemy i kroimy w grube plastry. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w odrobinie wody i zagotowujemy. Pieczeń podajemy z ziemniakami, a sos osobno w sosjerce. Można podawać z kiszonym ogórkiem lub marynowanymi grzybkami. Ziemniaki można zastąpić ugotowanym makaronem.

ocena:

Pieczeń wołowa duszona

składniki

  • 1 kg wołowiny (najlepiej z udźca)
  • 800 g ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • po 5 ziaren ziela angielskiego i ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 2 grzybki suszone
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso oczyszczamy, opłukujemy, osuszamy i zbijamy tłuczkiem. Z oleju i posiekanego czosnku robimy masę, którą nacieramy mięso i odstawiamy je w chłodne miejsce na 2 godziny. Na patelni rozpuszczamy masło, zwiększamy ogień i obsmażamy mięso z wszystkich stron. Przekładamy razem z tłuszczem do brytfanny. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawy i umyte oraz pokruszone grzybki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, podlewając na początku wodą, a później sosem spod pieczeni. W tym czasie gotujemy ziemniaki. Pod koniec duszenia mięso oprószamy solą i pieprzem. Miękką pieczeń wyjmujemy i kroimy w grube plastry. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w odrobinie wody i zagotowujemy. Pieczeń podajemy z ziemniakami, a sos osobno w sosjerce. Można podawać z kiszonym ogórkiem lub marynowanymi grzybkami. Ziemniaki można zastąpić ugotowanym makaronem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję