menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki gotujemy i mielimy w maszynce. Dodajemy masło, śmietanę, żółtka, sól, a następnie zaczyn z drożdży i mleka oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i pozostawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (najlepiej używać do tego celu tzw. dołkownicy) i nakładamy ciasto łyżką. Obrumieniamy z obu stron na złoty kolor. Pierogi te podajemy z masłem lub śmietaną.

ocena:

Pierogi ziemniaczane smażone – Małopolska

składniki

-500 g ziemniaków
-2 łyżki masła
– 3 jajka
-125 ml śmietany
-20 g drożdży
-kilka łyżek ciepłego mleka
-2 kopiaste łyżki mąki
-tłuszcz do smażenia
-masło lub śmietana, sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki gotujemy i mielimy w maszynce. Dodajemy masło, śmietanę, żółtka, sól, a następnie zaczyn z drożdży i mleka oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i pozostawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (najlepiej używać do tego celu tzw. dołkownicy) i nakładamy ciasto łyżką. Obrumieniamy z obu stron na złoty kolor. Pierogi te podajemy z masłem lub śmietaną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję