menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z podanych składników przygotowujemy bejcę i zalewamy nią pierś z kaczki na co najmniej pół godziny. Następnie smażymy je na patelni. Jeżeli grillujemy, tp pieczemy pierś po 7– 10 minut z każdej strony, od czasu do czasu smarując ją resztką bejcy. Pierś z kaczki jest tłusta, dlatego dobrze jest umieścić ją na tacce i umożliwić ściekanie tłuszczu na osobne naczynie, nie na węgiel, żeby nie dopuścić do zapalenia się tłuszczu. Tłuszcz można jeszcze wykorzystać na przykład do doprawienia czerwonej kapusty z rodzynkami i żurawiną. Tak przyrządzona kapusta jest znakomitym dodatkiem nie tylko do kaczki.

ocena:

Pierś z kaczki lub gęsi

składniki

  • 1 pierś z kaczki lub gęsi na osobę (ok. 200-250 g)
Bejca
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 25 ml sherry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki przyprawy „5 smaków” lub „Przyprawy do pierników”
  • 30 ml oleju

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z podanych składników przygotowujemy bejcę i zalewamy nią pierś z kaczki na co najmniej pół godziny. Następnie smażymy je na patelni. Jeżeli grillujemy, tp pieczemy pierś po 7– 10 minut z każdej strony, od czasu do czasu smarując ją resztką bejcy. Pierś z kaczki jest tłusta, dlatego dobrze jest umieścić ją na tacce i umożliwić ściekanie tłuszczu na osobne naczynie, nie na węgiel, żeby nie dopuścić do zapalenia się tłuszczu. Tłuszcz można jeszcze wykorzystać na przykład do doprawienia czerwonej kapusty z rodzynkami i żurawiną. Tak przyrządzona kapusta jest znakomitym dodatkiem nie tylko do kaczki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję