menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże utrzyj z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru.

Rozczyn odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce aby zaczął pracować.

Wymieszaj pozostałe składniki z rozczynem, a następnie dobrze i długo wyrabiaj ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie.

Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

W tym czasie zajmij się przygotowaniem sosu: W niewielkim garnku rozgrzej łyżkę oliwy, lekko podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Wsyp oregano, całość gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec zmiksuj sos blenderem.

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 równe części. Każdą część rozciągnij na kształt koła średnicy 30 cm, można to zrobić ręcznie lub za pomocą wałka. Ułóż spody na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj sosem pozostawiając czyste brzegi.

Układaj ulubione dodatki w tym wypadku szynkę lub salami, następnie posyp tartym żółtym serem.

Danie piecz w temperaturze 250-260°C (najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez ok. 8-10 minut, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Jeśli mamy dodatki, które nie lubią pieczenia (bazylia, rukola) to dodaj je po wyjęciu pizzy z piekarnika. Warto również pamiętać o podaniu oliwy z oliwek do polania naszego dania.

ocena:

Pizza z salami i rukolą

składniki

Ciasto:

  • 600g mąki pszennej + trochę do posypania blatu
  • 365 ml ciepłej wody
  • 24 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Dodatki:

  • 400g sera żółtego
  • 80g salami
  • 100 g szynki
  • 100g rukoli
  • Oliwa z oliwek do polania
  • kilka listków bazylii (opcjonalnie)

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże utrzyj z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru.

Rozczyn odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce aby zaczął pracować.

Wymieszaj pozostałe składniki z rozczynem, a następnie dobrze i długo wyrabiaj ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie.

Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

W tym czasie zajmij się przygotowaniem sosu: W niewielkim garnku rozgrzej łyżkę oliwy, lekko podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Wsyp oregano, całość gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec zmiksuj sos blenderem.

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 równe części. Każdą część rozciągnij na kształt koła średnicy 30 cm, można to zrobić ręcznie lub za pomocą wałka. Ułóż spody na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj sosem pozostawiając czyste brzegi.

Układaj ulubione dodatki w tym wypadku szynkę lub salami, następnie posyp tartym żółtym serem.

Danie piecz w temperaturze 250-260°C (najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez ok. 8-10 minut, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Jeśli mamy dodatki, które nie lubią pieczenia (bazylia, rukola) to dodaj je po wyjęciu pizzy z piekarnika. Warto również pamiętać o podaniu oliwy z oliwek do polania naszego dania.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję