menu
fot. Lubomir Lipov

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Czekoladę zarówno do placuszków jak i polewy rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, wymieszaj z 2 łyżkami masła i podziel na 2 części. Czekoladę do polewy wymieszaj dodatkowo z mlekiem i trzymaj w cieple by całość nie stężała. Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól, kakao i wymieszaj. Teraz dodaj jajka, mleko, czekoladę i wszystko zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką. Ciasto powinno być gęste i delikatnie spływać z łyżki. Na patelni rozgrzej miód, kiedy zaczynie się gotować dodaj pokrojone w plastry banany i smaż je do zrumienienia z obydwu stron. Na oddzielnej patelni rozgrzej masło z olejem i nałóż łyżką porcję ciasta tak, aby stworzyła placuszek. Smaż po kilka na raz z obydwu stron na rumiano. Placuszki podawaj z bananami polane czekoladą.

ocena:

Placki owsiane z bananami i czekoladą

składniki

Krążki bananowe:
  • 3 banany
  • 4 łyżki miodu
Placuszki:
  • 250 g mąki owsianej – ok. 1,5 szklanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
Do polania:
  • 50 g czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Czekoladę zarówno do placuszków jak i polewy rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, wymieszaj z 2 łyżkami masła i podziel na 2 części. Czekoladę do polewy wymieszaj dodatkowo z mlekiem i trzymaj w cieple by całość nie stężała. Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól, kakao i wymieszaj. Teraz dodaj jajka, mleko, czekoladę i wszystko zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką. Ciasto powinno być gęste i delikatnie spływać z łyżki. Na patelni rozgrzej miód, kiedy zaczynie się gotować dodaj pokrojone w plastry banany i smaż je do zrumienienia z obydwu stron. Na oddzielnej patelni rozgrzej masło z olejem i nałóż łyżką porcję ciasta tak, aby stworzyła placuszek. Smaż po kilka na raz z obydwu stron na rumiano. Placuszki podawaj z bananami polane czekoladą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję