menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do miski wbij jajka, wlej mleko, miód lub syrop z agawy oraz sok z cytryny. Dodaj skórkę z cytryny, mąkę i sól. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Baldachimy dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Zanurzaj w cieście, układaj na rozgrzanym tłuszczu. Smaż na średnim ogniu do uzyskania ciemno złotego koloru. Osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Można podawać same lub konfitura czy cukrem pudrem.

ocena:

Placki z czarnego bzu

składniki

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • kilkanaście baldachimów kwiatów czarnego bzu
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do miski wbij jajka, wlej mleko, miód lub syrop z agawy oraz sok z cytryny. Dodaj skórkę z cytryny, mąkę i sól. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Baldachimy dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Zanurzaj w cieście, układaj na rozgrzanym tłuszczu. Smaż na średnim ogniu do uzyskania ciemno złotego koloru. Osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Można podawać same lub konfitura czy cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję