menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Płucka i serce kilka razy i dokładnie myjemy. Wkładamy do rondla i zalewamy niewielką ilością wody (tak, żeby były przykryte). Dodajemy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Smażymy na oleju aż się zeszkli, wtedy dolewamy do cebuli ok. 500 ml wywaru z płucek i mieszamy, dodajemy mięso, dolewamy śmietanę wymieszaną z mąką. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i octem do smaku.

ocena:

Płucka baranie na kwaśno

składniki

  • płucka i serce baranie
  • 3 cebule
  • 125 ml śmietany 18-22%
  • kilka łyżek octu winnego 6%
  • po 5 ziaren: pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Płucka i serce kilka razy i dokładnie myjemy. Wkładamy do rondla i zalewamy niewielką ilością wody (tak, żeby były przykryte). Dodajemy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Smażymy na oleju aż się zeszkli, wtedy dolewamy do cebuli ok. 500 ml wywaru z płucek i mieszamy, dodajemy mięso, dolewamy śmietanę wymieszaną z mąką. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i octem do smaku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję