menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Robimy mieszankę z saletry, soli, mielonej kolendry, pieprzu i zmielonego ziela angielskiego. Nacieramy piersi z gęsi mieszanką (wykorzystujemy jej około 2/3), a następnie układamy je w kamionkowym naczyniu, posypujemy resztą mieszanki i dodajemy liście laurowe. Piersi nakrywamy talerzykiem, obciążamy i odstawiamy naczynie w chłodne miejsce na 14-16 dni. Co 24 godziny piersi przekładamy. Gdy mięso będzie zapeklowane przywiązujemy do każdej piersi pętelkę ze sznurka i wieszamy w przewiewnym miejscu na 6 -12 godzin. Potem wędzimy w zimnym dymie przez 7 dni. Tak przygotowane piersi z gęsi możemy przechowywać przez kilka miesięcy.

ocena:

Półgęski litewskie

składniki

  • piersi gęsie z kością z trzech sztuk gęsi
  • 80 g soli
  • 1 łyżeczka saletry
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Robimy mieszankę z saletry, soli, mielonej kolendry, pieprzu i zmielonego ziela angielskiego. Nacieramy piersi z gęsi mieszanką (wykorzystujemy jej około 2/3), a następnie układamy je w kamionkowym naczyniu, posypujemy resztą mieszanki i dodajemy liście laurowe. Piersi nakrywamy talerzykiem, obciążamy i odstawiamy naczynie w chłodne miejsce na 14-16 dni. Co 24 godziny piersi przekładamy. Gdy mięso będzie zapeklowane przywiązujemy do każdej piersi pętelkę ze sznurka i wieszamy w przewiewnym miejscu na 6 -12 godzin. Potem wędzimy w zimnym dymie przez 7 dni. Tak przygotowane piersi z gęsi możemy przechowywać przez kilka miesięcy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję