Przepis
Drób
Półgęski litewskie
Składniki
- piersi gęsie z kością z trzech sztuk gęsi
- 80 g soli
- 1 łyżeczka saletry
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób przygotowania
Robimy mieszankę z saletry, soli, mielonej kolendry, pieprzu i zmielonego ziela angielskiego. Nacieramy piersi z gęsi mieszanką (wykorzystujemy jej około 2/3), a następnie układamy je w kamionkowym naczyniu, posypujemy resztą mieszanki i dodajemy liście laurowe. Piersi nakrywamy talerzykiem, obciążamy i odstawiamy naczynie w chłodne miejsce na 14-16 dni. Co 24 godziny piersi przekładamy. Gdy mięso będzie zapeklowane przywiązujemy do każdej piersi pętelkę ze sznurka i wieszamy w przewiewnym miejscu na 6 -12 godzin. Potem wędzimy w zimnym dymie przez 7 dni. Tak przygotowane piersi z gęsi możemy przechowywać przez kilka miesięcy.