menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczone i wypatroszone przepiórki, myjemy i osuszamy. Każdą przepiórkę solimy i wkładamy do środka kilka listków szałwi. Słoninę kroimy w cienkie plasterki, obkładamy przepiórkę tymi plasterkami, a następnie obwiązujemy białą bawełnianą nicią. Możemy tak przygotowane przepiórki ułożyć w brytfance, polać masłem i wsadzić do piekarnika lub piec na rożnie. Upieczone ptaki podaje się na grzankach polanych sosem, jaki wytworzył się w trakcie pieczenia, rozcieńczonym kilkoma łyżkami wywaru. W taki sam sposób można przygotować też gołąbki i inne drobne ptaszki.

ocena:

Przepiórki pieczone

składniki

  • 4 przepiórki
    #Na każdą przepiórkę
  • 3 plasterki słoniny
  • kilka listków szałwi
  • 1 łyżeczka masła
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczone i wypatroszone przepiórki, myjemy i osuszamy. Każdą przepiórkę solimy i wkładamy do środka kilka listków szałwi. Słoninę kroimy w cienkie plasterki, obkładamy przepiórkę tymi plasterkami, a następnie obwiązujemy białą bawełnianą nicią. Możemy tak przygotowane przepiórki ułożyć w brytfance, polać masłem i wsadzić do piekarnika lub piec na rożnie. Upieczone ptaki podaje się na grzankach polanych sosem, jaki wytworzył się w trakcie pieczenia, rozcieńczonym kilkoma łyżkami wywaru. W taki sam sposób można przygotować też gołąbki i inne drobne ptaszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję