menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ser mielimy, ucieramy lub miksujemy. Owoce płuczemy i osączamy, zalewamy wodą i gotujemy przez 10 minut, dosypujemy goździki, cynamon i cukier, mieszając gotujemy jeszcze 5 minut. Do sera dosypujemy obie mąki, dodajemy żółtka i skórkę otartą z cytryny. Dokładnie mieszamy. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dosypujemy cukier waniliowy i łyżeczkę cukru. Łączymy z masą serową i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, nabieramy na łyżkę ciasto i panierujemy je na talerzyku z tartą bułką. Smażymy z obu stron i podajemy z syropem owocowym.

ocena:

Racuszki z serem – wariant wykwintniejszy

składniki

  • 500 g białego sera
  • 500 g miękkich owoców: maliny, truskawki, jagody, porzeczki
  • 3 jajka
  • 150 g mąki (ok. 1 szklanki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 100 g cukru
  • 50 ml wody
  • szczypta cynamonu, 2 goździki, skórka otarta z cytryny
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 80 g masła
  • 4 łyżki oleju
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ser mielimy, ucieramy lub miksujemy. Owoce płuczemy i osączamy, zalewamy wodą i gotujemy przez 10 minut, dosypujemy goździki, cynamon i cukier, mieszając gotujemy jeszcze 5 minut. Do sera dosypujemy obie mąki, dodajemy żółtka i skórkę otartą z cytryny. Dokładnie mieszamy. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dosypujemy cukier waniliowy i łyżeczkę cukru. Łączymy z masą serową i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, nabieramy na łyżkę ciasto i panierujemy je na talerzyku z tartą bułką. Smażymy z obu stron i podajemy z syropem owocowym.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję