menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na patelni roztop masło, zeszklij cebulę. Wsyp ryż i podgrzewaj, mieszając aż pokryje się masłem. Wlej wino, gotuj mieszając, aż ryż je wypije. Dosyp 1 łyżkę posiekanej świeżej szałwii. Wlej powoli gorący bulion. W połowie gotowania dodaj pokruszoną gorgonzolę. Gdy risotto jest gotowe (ryż będzie miękki z wierzchu,a w środku twardy) mieszamy je z masłem i podajemy z usmażonymi w głębokim tłuszczu listkami szałwii. Pycha ! Smacznego.

ocena:

Risotto al gorgonzola e salvia

składniki

  • 40 dag ryżu arborio lub carnaroli
  • 1 duża posiekana cebula
  • masło
  • 150 ml wytrawnego białego wermutu
  • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
  • bulion drobiowy
  • 20 dag sera gorgonzola

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na patelni roztop masło, zeszklij cebulę. Wsyp ryż i podgrzewaj, mieszając aż pokryje się masłem. Wlej wino, gotuj mieszając, aż ryż je wypije. Dosyp 1 łyżkę posiekanej świeżej szałwii. Wlej powoli gorący bulion. W połowie gotowania dodaj pokruszoną gorgonzolę. Gdy risotto jest gotowe (ryż będzie miękki z wierzchu,a w środku twardy) mieszamy je z masłem i podajemy z usmażonymi w głębokim tłuszczu listkami szałwii. Pycha ! Smacznego.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję