menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wołowinę dzielimy na plastry, każdy płat rozbijamy tłuczkiem. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Gotujemy śliwki, odcedzamy, wywar pozostawiamy. Pokrojone śliwki mieszamy z cebulą, boczkiem i przyprawami. Na rozbite płaty wołowiny nakładamy nadzienie i po plasterku ogórka. Każdą roladę rolujemy, związujemy nitką i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, aż do miękkości. Po usmażeniu wyjmujemy nitki i rolady układamy w rondlu, podlewamy wodą oraz wywarem ze śliwek. Pod koniec duszenia mieszamy śmietanę z jedną łyżeczką mąki i wlewamy do gotującego się sosu, podgotowujemy i serwujemy.

ocena:

Rolady śląskie

składniki

  • 1 kg wołowiny
  • 2 cebule
  • 4 ogórki małosolne, kiszone, lub konserwowe
  • 150 g boczku wędzonego
  • 100 g suszonych śliwek
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do smażenia
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wołowinę dzielimy na plastry, każdy płat rozbijamy tłuczkiem. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Gotujemy śliwki, odcedzamy, wywar pozostawiamy. Pokrojone śliwki mieszamy z cebulą, boczkiem i przyprawami. Na rozbite płaty wołowiny nakładamy nadzienie i po plasterku ogórka. Każdą roladę rolujemy, związujemy nitką i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, aż do miękkości. Po usmażeniu wyjmujemy nitki i rolady układamy w rondlu, podlewamy wodą oraz wywarem ze śliwek. Pod koniec duszenia mieszamy śmietanę z jedną łyżeczką mąki i wlewamy do gotującego się sosu, podgotowujemy i serwujemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję