Przepis
Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina
Zrazy radziwiłłowskie
Składniki
- 1 kg wołowiny zrazówki
- 250 g mięsa wieprzowego
- 250 g razowego chleba
- 1 jajko
- 4 cebule
- 250 ml śmietany 22 %
- 1-2 łyżki mąki
- 250 g masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Wołowinę kroimy w plastry i każdy plaster rozbijamy zamoczonym w wodzie tłuczkiem (najlepiej przez folię, żeby „nie poranić” mięsa). Mięso wieprzowe, skrawki wołowiny, cebulę oraz chleb razowy, przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę lub wyrabiamy w malakserze, dodając jajo i przyprawy: sól i pieprz. Płaty mięsa smarujemy farszem, zawijamy, obwiązujemy bawełnianą nicią, oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanym maśle, tak żeby zarumieniły się z wszystkich stron. Następnie dusimy zrazy na małym ogniu, na koniec podlewamy śmietaną, doprawiamy sos, a ze zrazów zdejmujemy nitkę. Podawano te zrazy zwyczajowo z kaszą gryczaną, ułożone w wydrążonych bochnach razowego chleba, zalane sosem i dodatkowo w tych bochnach zapiekane.