menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Białka mieszamy z odrobiną zimnego rosołu. Następnie chwilę ubijamy, ale nie na sztywno. Dodajemy do reszty rosołu cały czas mieszając (chodzi o dokładne wymieszanie się składników), stawiamy w dużym garnku na małym ogniu. Najlepiej, żeby ogień nie był umieszczony centralnie, lecz z boku garnka. Czekamy, aż po zagotowaniu na wierzchu powstanie kożuch (około 15 minut). Wtedy delikatnie przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę lub filtr do kawy (trwa to dłużej). Jeżeli pierwsze łyżki przecedzonego bulionu nie są dostatecznie klarowne, przecedzamy jeszcze raz. Podajemy w bulionówkach z np.: z żółtkiem, diablotką, pasztecikiem lub ew. groszkiem ptysiowym, czy grzankami.

ocena:

Rosół klarowany – Bulion czysty

składniki

  • 1 l rosołu
  • 4 białka
  • ew. natka pietruszki do posypania

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Białka mieszamy z odrobiną zimnego rosołu. Następnie chwilę ubijamy, ale nie na sztywno. Dodajemy do reszty rosołu cały czas mieszając (chodzi o dokładne wymieszanie się składników), stawiamy w dużym garnku na małym ogniu. Najlepiej, żeby ogień nie był umieszczony centralnie, lecz z boku garnka. Czekamy, aż po zagotowaniu na wierzchu powstanie kożuch (około 15 minut). Wtedy delikatnie przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę lub filtr do kawy (trwa to dłużej). Jeżeli pierwsze łyżki przecedzonego bulionu nie są dostatecznie klarowne, przecedzamy jeszcze raz. Podajemy w bulionówkach z np.: z żółtkiem, diablotką, pasztecikiem lub ew. groszkiem ptysiowym, czy grzankami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję