poziom skomplikowania:
Do zimnego wywaru mięsnego wkładamy saszetkę ziołową, dodajemy poćwiartowaną kurę lub pokrojone mięso i gotujemy na małym ogniu i bez przykrycia ok. półtorej godziny (rosół pod przykryciem mętnieje). Wyjmujemy saszetkę ziołową. Kiedy mięso zaczyna mięknąć, dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. Jeśli na rosole zebrała się zbyt duża warstwa tłuszczu, zbieramy ją łyżką lub gazą, w którą zawijamy wcześniej kilka kostek lodu. Tą metodą można też usunąć szumowiny. Przyprawiamy rosół i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Podajemy z makaronem. Do środka możemy włożyć krojone mięso i warzywa.
Rosół
składniki
poziom skomplikowania:
Do zimnego wywaru mięsnego wkładamy saszetkę ziołową, dodajemy poćwiartowaną kurę lub pokrojone mięso i gotujemy na małym ogniu i bez przykrycia ok. półtorej godziny (rosół pod przykryciem mętnieje). Wyjmujemy saszetkę ziołową. Kiedy mięso zaczyna mięknąć, dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. Jeśli na rosole zebrała się zbyt duża warstwa tłuszczu, zbieramy ją łyżką lub gazą, w którą zawijamy wcześniej kilka kostek lodu. Tą metodą można też usunąć szumowiny. Przyprawiamy rosół i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Podajemy z makaronem. Do środka możemy włożyć krojone mięso i warzywa.