menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W przypadku sałatek ze śledzi postępujemy tak samo jak w przypadku śledzi podawanych w różnych sosach, czyli wcześniej musimy je wymoczyć w wodzie i w mleku. Do wymoczonych i osączonych śledzi dodajemy obrane ziemniaki, jabłko, cebulę i ewentualnie ogórki. Mieszamy, a następnie zalewamy sosem przygotowanym z majonezu, śmietany i jogurtu z ewentualnym dodatkiem cukru. Dekorujemy świeżym posiekanym koperkiem i kaparami. Soli nie dodajemy.

ocena:

Sałatka śledziowa podstawowa

składniki

-350 g filetów śledziowych
-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
-1 duże soczyste zielone jabłko
-2 cebule (mogą być różnokolorowe)
-śmietana, majonez, jogurt – razem 300 g
-świeży koperek
Można również dodać:
-2 ogórki kiszone lub 4 korniszony
-kapary do dekoracji
-1 łyżeczkę cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W przypadku sałatek ze śledzi postępujemy tak samo jak w przypadku śledzi podawanych w różnych sosach, czyli wcześniej musimy je wymoczyć w wodzie i w mleku. Do wymoczonych i osączonych śledzi dodajemy obrane ziemniaki, jabłko, cebulę i ewentualnie ogórki. Mieszamy, a następnie zalewamy sosem przygotowanym z majonezu, śmietany i jogurtu z ewentualnym dodatkiem cukru. Dekorujemy świeżym posiekanym koperkiem i kaparami. Soli nie dodajemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję